Udang Yang Tercemar
[postlink]http://lpdn28.blogspot.com/2009/07/udang-yang-tercemar.html[/postlink]Orang melayu Perak dah x ade yg nk usahakannye...
Nampaknya sesapa yg makan udang tu... ada la sikit2 dah tertelan bahan
"buangan" binatang tu... uwekkss
Orang melayu Perak kena ada wakil la sorang buat perusahaan ni... jgn kasi
suma bagi sub kat diaorang jek... ni la akibatnye...
Fardhu kifayah bai...
Apa komen org peghak?
Selama 3 hari bermula 10-12 Julai 2009, aku berkesempatan mengiringi Ketua
Jabatan ke lawatan penyelidikan ke Daerah Larut Matang dan Kerian, Perak.
InsyaAllah bermula dengan entri pada hari ini, aku akan menyelitkan apa
yang menarik di daerah tersebut. Mana yang baik ambillah ia dijadikan
contoh. Manakala yang tidak dijadikan ingatan sepanjang hidup.

Aku pasti, bila ditanya tentang udang geragau. Pasti kalian rasa teruja
dengan rasanya. Udang geragau ini apabila dimasak dengan nasi goreng memang
menyelerakan. Itu belum lagi di tambah dalam masakan-masakan lain dan ada
sesetengah mereka menjadikannya bahan utama utama untuk resipi sambal dan
kuah bagi mee.

Aku terjumpa secara tidak sengaja industri ini ketika hari terakhir selepas tiba di jeti Kuala Gula, Kerian semalam. Aku lihat masyarakat Cina di sini yang merupakan nelayan kebanyakannya, menjadikan udang geragau sebagai hasil pendapatan mereka. Aku agak terkejut dengan penemuan ini. Lihat sajalah udang yang dijemur itu hanya diletakkan di atas kanvas di atas
tanah. Selalunya bagi mereka yang arif, penjemuran seperti ini dibuat di atas pangkin khas.

Udang geragau yang basah dijemur. Kemudian pekerja Indonesia membalik-balikkan udang itu supaya ia cepat kering. Apa yang tidak sepatutnya berlaku ialah, pakaian pekerja berkenaan.

Lihatlah mereka hanya berpakaian seluar pendek sahaja. Rambut dan peluh
bila-bila masa sahaja boleh tercampur sekali dengan geragau tersebut.

Lihat juga kasut yang mereka pakai. Kasut itulah juga digunakan untuk
memijak tanah di luar kanvas. Sedap bukan udang geragau yang kita makan?

Ini pula penemuan yang lebih mengejutkan! Tiba-tiba aku ternampak dua ekor
anjing berkeliaran di kawasan jemuran tersebut.

Anjing-anjing tersebut dengan selamba melalui kawasan kanvas jemuran. Manakala pekerja industri itu hanya membiarkan anjing-anjing itu tanpa dihalau.

Lihatlah betapa enaknya geragau yang bakal tiba di rumah kita dikongsi bersama dengan anjing-anjing ini. Malah dapat dilihat anjing-anjing berkenaan memijak geragau yang sedang dijemur tersebut.

Aku semakin teruja melihat gelagat anjing-anjing tersebut dan terus menghalakan D60 untuk meneruskan kerja-kerja mengambil gambar. Dan…..

Gambar di atas menjadi finale kepada industri geragau yang aku lihat! Lihatlah kelibat sang anjing di kiri gambar yang sengaja kencing hanya beberapa sentimeter sahaja dari kanvas jemuran! Astagfirullah! Jadi kalian, masih mahu makan udang geragau lagi? Entah mengapa aku geleng kepala. Dalam keadaan kita gegak gempita dengan isu makanan halal di Malaysia, kita masih terlupa melihat perkara syubhah seperti ini. Aduhai!
Nampaknya sesapa yg makan udang tu... ada la sikit2 dah tertelan bahan
"buangan" binatang tu... uwekkss
Orang melayu Perak kena ada wakil la sorang buat perusahaan ni... jgn kasi
suma bagi sub kat diaorang jek... ni la akibatnye...
Fardhu kifayah bai...
Apa komen org peghak?
Selama 3 hari bermula 10-12 Julai 2009, aku berkesempatan mengiringi Ketua
Jabatan ke lawatan penyelidikan ke Daerah Larut Matang dan Kerian, Perak.
InsyaAllah bermula dengan entri pada hari ini, aku akan menyelitkan apa
yang menarik di daerah tersebut. Mana yang baik ambillah ia dijadikan
contoh. Manakala yang tidak dijadikan ingatan sepanjang hidup.

Aku pasti, bila ditanya tentang udang geragau. Pasti kalian rasa teruja
dengan rasanya. Udang geragau ini apabila dimasak dengan nasi goreng memang
menyelerakan. Itu belum lagi di tambah dalam masakan-masakan lain dan ada
sesetengah mereka menjadikannya bahan utama utama untuk resipi sambal dan
kuah bagi mee.

Aku terjumpa secara tidak sengaja industri ini ketika hari terakhir selepas tiba di jeti Kuala Gula, Kerian semalam. Aku lihat masyarakat Cina di sini yang merupakan nelayan kebanyakannya, menjadikan udang geragau sebagai hasil pendapatan mereka. Aku agak terkejut dengan penemuan ini. Lihat sajalah udang yang dijemur itu hanya diletakkan di atas kanvas di atas
tanah. Selalunya bagi mereka yang arif, penjemuran seperti ini dibuat di atas pangkin khas.

Udang geragau yang basah dijemur. Kemudian pekerja Indonesia membalik-balikkan udang itu supaya ia cepat kering. Apa yang tidak sepatutnya berlaku ialah, pakaian pekerja berkenaan.

Lihatlah mereka hanya berpakaian seluar pendek sahaja. Rambut dan peluh
bila-bila masa sahaja boleh tercampur sekali dengan geragau tersebut.

Lihat juga kasut yang mereka pakai. Kasut itulah juga digunakan untuk
memijak tanah di luar kanvas. Sedap bukan udang geragau yang kita makan?

Ini pula penemuan yang lebih mengejutkan! Tiba-tiba aku ternampak dua ekor
anjing berkeliaran di kawasan jemuran tersebut.

Anjing-anjing tersebut dengan selamba melalui kawasan kanvas jemuran. Manakala pekerja industri itu hanya membiarkan anjing-anjing itu tanpa dihalau.

Lihatlah betapa enaknya geragau yang bakal tiba di rumah kita dikongsi bersama dengan anjing-anjing ini. Malah dapat dilihat anjing-anjing berkenaan memijak geragau yang sedang dijemur tersebut.

Aku semakin teruja melihat gelagat anjing-anjing tersebut dan terus menghalakan D60 untuk meneruskan kerja-kerja mengambil gambar. Dan…..

Gambar di atas menjadi finale kepada industri geragau yang aku lihat! Lihatlah kelibat sang anjing di kiri gambar yang sengaja kencing hanya beberapa sentimeter sahaja dari kanvas jemuran! Astagfirullah! Jadi kalian, masih mahu makan udang geragau lagi? Entah mengapa aku geleng kepala. Dalam keadaan kita gegak gempita dengan isu makanan halal di Malaysia, kita masih terlupa melihat perkara syubhah seperti ini. Aduhai!

2 comments:
Inilah masalahnye bila orang kapir yang bekalkan makanan kepada muslim...logo halal memang tak boleh diharap, kat peket daging babi pun boleh ada logo halal...babi sembelih kot
SUATU MASA DULU PERNAH SAYA MENDENGAR CERITA MENGENAI CARA MENGERINGKAN BIJI KOKO UNTUK DIBUAT MINUMAN YANG POPULAR DI NEGARA KITA HAMPIR SAMA DENGAN CERITA DIATAS TETAPI SAYA TIADA BUKTI,SEKARANG SAYA PERCAYA 100% DENGAN CERITA YANG SAYA DENGAR.TERIMA KASIH
Post a Comment